Projekat “Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta”, predstavlja novu inicijativu Saveza jevrejskih opština Srbije za očuvanje sećanja i edukaciju o Holokaustu.

Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta živo je sudelovala u srpskom društvu, doprinoseći kulturnom, ekonomskom, političkom i naučnom životu zemlje. Članovi ove zajednice koji su stotinama godina živeli u srpskom okruženju, tu se rađali i umirali, osnivali svoje porodice i podizali svoju decu, pohađali škole, zapošljavali se, družili, zabavljali i voleli, teško su postradali između 1941 i 1945 kao žrtve monstruoznog projekta nacista i njihovih saradnika da unište ceo jevrejski narod u Evropi. Prikupljanjem fotografija i priča o životima ljudi koji su na njima prikazani, želimo da za buduće generacije sačuvamo sećanje na zajednicu koja je nestala i da podignemo svest o tome koliko je visoka cena mržnje i netolerancije.

12.11.2015

Izložba "Portreti i sećanja"

Ovde možete pogledati prateći program izložbe "Portreti i sećanja" koja se održava u Galeriji Progres, Zmaj Jovina 8-10, Beograd.

19.02.2015

Izložba fotografija

Izložba "Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta" predstaviće fotografije i svedočenja o Jevrejskoj zajednici pre Holokausta. Izložba će biti otvorena u Novom Sadu 19.02.2015. godine, a gostovaće i u drugim gradovima Srbije, Kragujevcu, Nišu, Beogradu, Šapcu, Subotici i Zrenjaninu. Tačni datumi gostovanja po gradovima biće uskoro objavljeni. Prateći program uz izložbu obuhvatiće radionice za školsku decu uzrasta od 12-18 godina, javna predavanja, i projekcije filmova. Ako ste professor ili učenik i želite da vaš razred učestvuje u radionicama koje čine prateći program izložbe, ili ako želite da budete obaveštavani o datumima gostovanja izložbe u gore navedenim gradovima Srbije, obratite nam se na e-mail secanje@savezscg.org.

18.01.2015

Formiranje arhive

Formiranje arhive je od ključnog značaja za jevrejsku zajednicu. Molimo vas da date svoj doprinos ovoj inicijativi. Ukoliko imate originalne fotografije ili negative fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije, pozivamo vas da vašim prilozima obogatite našu buduću digitalnu arhivu.