Projekat “Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta”, predstavlja novu inicijativu Saveza jevrejskih opština Srbije za očuvanje sećanja i edukaciju o Holokaustu.

Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta živo je sudelovala u srpskom društvu, doprinoseći kulturnom, ekonomskom, političkom i naučnom životu zemlje. Članovi ove zajednice koji su stotinama godina živeli u srpskom okruženju, tu se rađali i umirali, osnivali svoje porodice i podizali svoju decu, pohađali škole, zapošljavali se, družili, zabavljali i voleli, teško su postradali između 1941 i 1945 kao žrtve monstruoznog projekta nacista i njihovih saradnika da unište ceo jevrejski narod u Evropi. Prikupljanjem fotografija i priča o životima ljudi koji su na njima prikazani, želimo da za buduće generacije sačuvamo sećanje na zajednicu koja je nestala i da podignemo svest o tome koliko je visoka cena mržnje i netolerancije.

Kako da doprinesete

Ukoliko imate originalne fotografije ili negative fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije, pozivamo vas da vašim prilozima obogatite našu buduću digitalnu arhivu.

Kontaktirajte nas i pošaljite prilog